top of page
lenkapelechova

Shinrin-yoku

Shinrin-yoku, což překládáme jako "koupání v lese", je japonský termín, který označuje praktikování pobytu v přírodě, zejména v lesích, za účelem zlepšení duševního a fyzického zdraví. Tento koncept vznikl v Japonsku v 80. letech 20. století jako odpověď na zvyšující se stres a tlak moderního životního stylu. V posledních letech se stává stále populárnějším po celém světě, a to díky rostoucímu zájmu o wellness a přírodní terapie.




Historie a vývoj


První oficiální výzkum ohledně shinrin-yoku byl proveden japonským Ministerstvem lesnictví v roce 1982. Od té doby vědci zkoumali, jaký vliv má pobyt v přírodě na zdraví člověka. Různé studie potvrdily, že kontakt s přírodou může vést ke snížení stresu, úzkosti a deprese, a naopak přispět k zlepšení celkového psychického stavu.


Zdravotní přínosy


  1. Snížení stresu a úzkosti: Výzkumy ukazují, že pobyt v přírodním prostředí může snížit hladiny kortizolu, hormonu spojeného se stresem. Procházka lesem nebo meditace na čerstvém vzduchu může pomoci uvolnit napětí a úzkost.


  2. Zlepšení nálady: Studie prokázaly, že lidé, kteří tráví čas v přírodě, vykazují nižší míru stresu a lepší náladu než ti, kteří zůstávají v městském prostředí. Pobyt v přírodě může také podpořit pocity štěstí a spokojenosti.


  3. Zvýšení duševní jasnosti a soustředění: Další výzkumy naznačují, že přírodní prostředí může zlepšit kognitivní funkce, včetně pozornosti a paměti. Jedna studie ukázala, že účastníci, kteří strávili čas v přírodě, byli o 20 % úspěšnější v testech zaměřených na rozpoznávání než ti, kteří byli v urbanizovaném prostředí.


  4. Podpora fyzického zdraví: Aktivity spojené s shinrin-yoku, jako je chůze nebo lehké cvičení, mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví, zlepšují imunitní systém a přispívají k lepší celkové kondici.


Jak praktikovat shinrin-yoku?


Praktikování nevyžaduje žádné vaše speciální dovednosti či vybavení. Zde jsou některé tipy:


  • Výběr místa: Najděte si klidné místo v lese nebo parku, kde budete mít prostor na odpočinek a meditaci.


  • Vědomé dýchání: Zaměřte se na své dýchání a vnímejte přírodní vůně a zvuky kolem sebe.


  • Pomalá chůze: Místo rychlé chůze si dopřejte čas na prozkoumání okolí, pohybujte se pomalu a užívejte si detaily.


  • Odloučení od technologií: Minimálně na chvíli vypněte mobilní telefon a jiné technologické zařízení, abyste se mohli plně soustředit na přírodu.


Shinrin-yoku představuje jednoduchý, ale účinný způsob, jak zlepšit životní pohodu skrze spojení s přírodou. Jak ukazují výzkumy, procházky lesem mohou mít dalekosáhlé pozitivní účinky na naše zdraví, duševní pohodu a celkový životní styl. V hektickém moderním světě je důležité najít čas na to, abychom se spojili s přírodou a užili si jejích přínosů. My v IPSP vám praktikování vřele doporučujeme za každého počasí.


Přejeme vám nadále klidné podzimní dny,

Tým IPSP



Zdroje:


  • Hanaoka, S. et al. (2015). Effects of Forest Environment on a Haptic Task Accompanied by Nature Sound. International Journal of Environmental Research and Public Health

  • Li, Q. & Kawada, T. (2016). Forest Therapy and Its Effects on Health and Well-being. Public Health Frontiers



 

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page