top of page
lenkapelechova

Duševní zdraví matek a kojení

V rámci Týdne kojení bych ráda zdůraznila nejen význam kojení pro zdraví dětí, ale také jeho klíčovou roli v duševním zdraví matek. Jako laktační poradkyně a terapeutka mám možnost se denně setkávat s maminkami, které čelí výzvám spojeným s kojením a mateřstvím. Proto bych se ráda s vámi podělila o několik zásadních aspektů, které je důležité mít na paměti.




Kojení je nejen přírodním způsobem výživy novorozence, ale i zásadním faktorem pro jeho zdravý vývoj. Mateřské mléko poskytuje ideální poměr živin, podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně proti infekcím a chronickým onemocněním. Kromě fyzických přínosů má kojení rovněž pozitivní vliv na psychologický a emocionální vývoj dítěte, podporuje vytváření pevného pouta mezi matkou a dítětem a přispívá k stabilizaci jeho emocionálního stavu.


Kojení je nejen fyzicky náročné, ale může mít také významný vliv na duševní zdraví matek. Podpora kojení a jeho správné techniky může pomoci zmírnit úzkost a stres spojený s mateřstvím. Výzkumy ukazují, že kojení může snížit úroveň stresu a úzkosti u matek. Kojení podporuje produkci hormonů, jako je oxytocin, který má relaxační a uklidňující účinky. Publikované studie zjistila, že ženy, které kojí, mají nižší hladiny stresových hormonů.


Dále, maminky, které mají pozitivní zkušenosti s kojením, často zaznamenávají lepší sebevědomí a větší pocit uspokojení z mateřství. U matek, které se cítí podporovány a mají přístup k odborné pomoci, je větší pravděpodobnost, že se vyhnou negativním psychickým stavům, jako je poporodní deprese nebo úzkostné poruchy.


Pro maminky je tedy klíčové mít přístup k adekvátní podpoře a informacím. Laktační poradenství a terapeutická podpora mohou výrazně přispět k úspěšnému kojení. Zkušený odborník může pomoci řešit problémy s kojením, nabídnout praktické rady a poskytnout emocionální podporu.


Závěrem bych chtěla zdůraznit, že kojení je komplexní proces, který má dalekosáhlé dopady na zdraví jak matky, tak dítěte. V rámci Světového týdne kojení bychom měli klást důraz nejen na fyzické aspekty kojení, ale také na potřebu podpory a poradenství, které mohou výrazně ovlivnit psychickou pohodu matek a přispět k celkově pozitivnímu zážitku z mateřství.


Psychoterapeutická pomoc a podpora mohou pomoci matkám zvládnout psychickou zátěž spojenou s mateřstvím a snížit riziko poporodní deprese a úzkosti. Jsme moc rádi, že nejen gravidním maminkám a ženám po porodu tuto pomoc v Institutu můžeme nabídnout. Úhradu služby laktačního poradenství je možné čerpat proplacením zdravotní pojišťovnou až do výše 3000,-Kč.


Více informací o službě laktačního poradenství naleznete na webu https://www.ipsp.cz/sluzby/cesta-za-rodinou.

K objednání použijte kontaktní formulář na webu.


Lenka Pelechová a Tým IPSP


Zdroj:





14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page